Cajus
Din overskrift

Konstruktør: Skjold Jensen, 1953
Byggested: Jacob Jensen Baadeverft, Danmark
Bygget for: Båtbygger Skjold Jensen, København
Eier: Sølvi Løberg og Sverke G.Haavik

Beskrivelse

Type Motorkrysser
Mål 36'/2,55m
Byggemateriale Lerk på eik
Deplacement ca 4 tonn
Motor Nogva Nanni, 2005, 130 hk diesel
Fart Marsjfart 12 knop, toppfart 15 knop
 

 

 Etter fleire år med aktiv søken etter ein klassikar, kom vi våren 2003 over drømmebåten vår, nemlig Cajus.

 

Cajus var annonsert i Båtbørsen fleire ganger, dette blei registrert med interesse, men kontakt med selger blei aldri oppretta. Men våren 2003 dukka den opp igjen. Vi kasta oss over telefonen, laga avtale med selger Jan Steinkjellå og reiste til Karmøy for å ta dama nærmare i øyesyn. Etter ein time på ”bøljan blå” falt vi pladask. 5 dager seinare sat vi spente på bussen sørover (med bankremisse i lomma) for å henta Cajus heim til Strandvik i Fusa.

 

Dama er 36 fot lang og største bredde er 2,65 mtr. Skroget er i lerk på eikespant. Overbygg og innredning i mahogny. I forkahytten er det 2 køyplasser, her kan ein gå opp på dekk via skylight. Toalett er på styrbord side med vask parallelt på babord side, det er montert 2 dørblad men 4 døråpninger slik at heile bredda blir eit rom hvis man ønsker, genialt. I salongen er det sofa på begge sider med muligheter for soveplass, samt pantry. Det er lagd vakre bua skap med glassdører, 2 skuffeseksjoner samt dekketøyskap og godt med lagringsplass under benkane. Styreposisjon er på babord side. På uteplassen  er det benkar i bue med sitteplass til ca 8 personar. Lite dekk akter i oregon pine og mahogny.

 

Cajus var blitt holdt nokonlunde i stand gjennom tidene, med nokre oppturar og nokre nedturar! Av større arbeid som er gjort av tidligare eigere kan nevnast: Skroget er lusa, nytt elektrisk anlegg montert, diverse oppdateringar av dieseltankar og rørsystem, ny styreposisjon for å få plass til el.anlegg og instrument, nye puter og gardiner i salong i opprinnelige fargar.

 

Båten har sine originale linjer og utsjånad med unntak av styrehustak som originalt var kvitmalt seilduk, men no er mahogny. Innvendig er det mindre endringar, men hovedtrekka er som bygd.

 

Etter at Cajus kom i våre hender er følgande gjort: Laga mahognydørk på uteplass, utvida motorkasse med 5 cm kvar vei for betre isolering. Bytta ut noko mahogny innvendig, nye instrument inkl.monteringsplate, nye sidevindu i styreposisjon med mahogny innlisting (tilbakeført til originalt utsjånad utan skyveåpning med alu.ramme), renovert alle lakkerte flater med forsiktig hånd, brukt varmluftpistol/skrapa/pussa. Olja opp med Ferromax penetrerende oljegrunning, litt mahognybeis, på topp 10 strøk Ravilakk. Er veldig fornøyd med glød og holdbarhet. Fått lagd formsydde puter til uteplass. Alle utvendige beslag er renovert/nykromms. Ny kalesje, bytts til offwhite som er original farge. Skrog og dekk har fått ny farge, fra kvit til Epifanes nr.24. Ny motor, Nogva Nanni 130 hk diesel er installert.  Dieslvarmar montert, Eberspacher 4 kw. Totalrenovert akterdekk. Plassbyggd kjøleskap under køy i forpigg, og vanntank. Renovering av toalettrom pågår, samt installering av 15 ltr. varmtvannsbereder.

    

I Cajus` norske historie har ein hela tida trudd at ho blei byggd til danske murmester Kaj Fjording. Dette stemmer ikkje: Etter eit besøk hos båtbyggeriet i København, som framleis eksisterer (pinsen 2005) kom vi i kontakt med skipsingeniør Jørgen Tue Christensen. Han var nær venn av avdøde Skjold Jensen og treffer stadig Skjolds enke som huskar Cajus veldig godt. Han har vore veldig behjelpelig og gjennomgått gamle arkiver på verftet og heime hos fru Skjold Jensen. Originale tegningar, fotografier og brosjyrer er no til vår store glede i våres eie.

Cajus` historie er som følger:

Skjønnheten blei bygd i 1952-53 med tanke på spekulativt framtidig salg. Etter sjøsetting blei ho på verftet fram til 1958 kor salg til Kaj F.Fjording fant stad. Navnet Cajus skal ha vore Fjordings ”kjælenavn” som liten. På byggetegningane er det påført navnet m/b Hugin som sannsynligvis blei brukt under prøveturar og i den tida Cajus var i Skjolds eige.

 

Litt historie rundt Jacob Jensen Baadeværft og Skjold Jensen:

Grunnlagt av Jacob Jensen i 1917. Han tegna standardbåten deiras  (klare likheter med Cajus). I følge brosjyre fra rundt 1920 var standardbåten 22,5 fot og kostet den gang 2 800 danske kroner, sku det monterast motor med tilbehør medførte dette eit tillegg på 1800 danske kroner  J  

 

Sønnen Skjold var fødd 15.september 1923, død 2002.

Han var utdanna båtbygger og skipsingeniør allerede i 1948, deretter var han ansatt på farens verft til han sjølv overtok omkring 1955. Samtidig med arbeidet på verftet underviste Skjold i skipsteknikk på teknisk aftenskole. Kona til Skjold var regnskapsfører på verftet heilt til for få år sidan.

 

I åra før annen verdenskrig var det vanlig at de bygde ein til to nybygg i året, men etter krigen blei det kun bygd på kontrakt. Skjold hadde mange prosjekt i tankane, ett av dem blei Cajus. Tegningane hans er datert mars 1951, motortegninga er fra BHK As (Brødrene Hansen kalkbrenderihavnen), firmaet opphørte i ca.1950. BHK ombygde Ford industrimotorer til marinebruk, originalmotoren som sto i Cajus var ein 4 cylindret diesel.

 

I dag driv verftet hovedsakelig med reperasjonar og vedlikehold av tre og plastbåtar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Før sjøsetting i København 1953